Gamlestadsskolan

1919 byggdes Lödöseskolan i det som då var kvarteret Braxen i Gamlestaden, numera kvarteret Fjärsingen. Arkitekt var Johan Jarlén. Formspråk och material liknar de samtida landshövdingehusen med bottenvåning i tegel, övervåning i trä, stora spröjsade fönster och ståtligt säteritak. Skolan togs i bruk 1921. Folkskolan hade plats för 540 elever. Det fanns vaktmästarbostad och för tiden mycket goda hygienutrymmen samt en badanläggning med en liten bassäng.

Gamlestadsskolans äldre del år 2015. Bild: DavidIvar. Licens: CC BY-SA 4.0

1952-53 byggdes en ny skolbyggnad i anslutning till den gamla. Arkitekter var Ragnar Ossian Swensson och Mandus Mandelius. Det är ett stenhus i 2–3
våningar med fasader av rött tegel. Den nya byggnaden förbands med den gamla med en låg byggandel med en passage från gatan till skolgården

När den nya tillbyggnaden invigdes 1953 bytte skolan namn till Gamlestadsskolan. Skolan rymde därefter cirka 850 elever. 1992 byggdes ett par nya utbyggda entréer mot gården.

Gamlestadsskolans 1950-tals del år 2015. Bild: DavidIvar. Licens: CC BY-SA 4.0

Några mindre byggnader (paviljonger) i den östra delen av den större norra skolgården byggdes i början av 2000-talet. En stor byggnad på den norra skolgården byggdes senare och den sammanbinder de två äldre skolbyggnaderna samt ett par av de mindre byggnaderna. 2019 revs paviljongerna.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.