Kvarteret Sjötungan

Kvarteret Sjötungan, Gamlestadsvägen-Holländaregatan-Lars Kaggsgatan-Gamlestadstorget i Gamlestaden bebyggdes med start 1919 med landshövdingehus enligt ritningar av R. O. Swensson och Arvid Bjerke. Kvarterets södra del byggdes för arbetare vid Original Odhner, några hus mot Gamlestadsvägen för anställda vid Bergslagernas Järnvägar.

Kvarteren Sjötungan och Laken 1923
Kvarteren Sjötungan och Laken cirka 1960

På 1960-talet var det tänkt att hela kvarteret skulle rivas för att ge plats åt en stor trafikapparat. Så blev det dock aldrig. Istället ombyggt och renoverat i början av 1980-talet enligt ritningar av arkitekt Bengt Börtin.

Kvarteren Sjötungan och Laken cirka 2015
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.