Kvarteret Fjärsingen

Det som idag är kvarteret Fjärsingen, Brahegatan-Larsmässetorg-Lars Kaggsgatan-Skaragatan-Götaholmsgatan var i den ursprungliga stadsplanen för Gamlestaden kvarteret Braxen (Lödöseskolan), kvarteret Torsken, en bit av kvarteret Stenbiten, samt del av områden som låg utanför den ursprungliga stadsplanen.

De senare områdena utgör tillsammans med områden som ursprungligen tillhörde Kviberg också det nya kvarteret Braxen, kvarteren Storspiggen, Laxöringen och Sutaren förutom att de utgör delar av kvarteret Fjärsingen. Delar av området upptogs från början av ett koloniområde, Gamlestadskolonin.

Lödöseskolan i kvarteret Braxen byggdes 1919. Kvarteret Torsken förblev obebyggt.

I samband med eller efter andra världskriget gjordes sannolikt stadsplanen om, varvid områden i Kviberg införlivades i stadsdelen Gamlestaden kvarteret Braxen flyttades, kvarteret Torsken togs bort, kvarteret Stenbiten styckades och kvarteret Fjärsingen skapades. 1950-52 byggdes en ny skolbyggnad invid den gamla på Lödöseskolan och därefter döptes hela skolan om till Gamlestadsskolan.

1958-60 byggdes Gamlestadens medborgarhus i södra delen av kvarteret, det som tidigare var kvarteret Torsken. I den östra delen av kvarteret byggdes tre tvåvånings hyreslängor i trä.

Kvarteret Fjärsingen cirka 1960.
Kvarteret Fjärsingen cirka 1998
Kvarteret Fjärsingen cirka 2015

Gamelstadsskolan har i senare tid fått ytterligare nya byggnader. Några mindre byggnader (paviljonger) i den östra delen av den större norra skolgården byggdes i början av 2000-talet. En stor byggnad på den norra skolgården byggdes senare och den sammanbinder de två äldre skolbyggnaderna.

Trähusen på Skaragatan i den östra delen av kvarteret. Skolbaracken, den nyaste skolbyggnaden och skolbyggnaden från 1950 syns i mellanrummet.
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.