Kvarteren Slätvaren, Piggvaren och Löjan

Dessa kvarter i Gamlestaden uppfattas i allmänhet som ett enda och ligger i området Gamlestadsvägen-Nylösgatan-Larsmässetorg-Lars Kaggsatan-Holländaregatan.

Ursprungligen planerat som fyra kvarter med Måns Bryntessongatan genomgående från norr till söder, Arfwidssonsgatan som gräns mellan kvarteret Piggvaren och kvarteret Karpen och Brettegatan mellan kvarteret Slätvaren och kvarteret Guldfisken. Guldfisken och Karpen slog dock senare ihop till ett kvarter med namnet Löjan varvid Måns Bryntessonsgatan bara kom att dela av den södra delen av kvarteret mellan Piggvaren och Slätvaren. Dessutom ledde det till att den sydligaste delen av Måns Bryntesssongatan inte stod i kontakt med den norra delen. Den sydliga delen har senare döpts om till Måns Bryntessonsplatsen.

1923

Området bebyggdes under åren 1937-38 med landshövdingehus byggda som solgårdar istället för i sammanhängande kvarter. Husen byggdes för Göteborgs Bostadsföretag Stiftelse (ofta kallad Stiftelsen Solgårdar i Göteborg). Den tidigare förskolan i området ritades av HSB Arkitektkontor 1938.

1960
1998
2015

Idag finns planer på en förtätning av området genom att parkeringsplatsen på gården och en del av grönområdet ersätts med bostadshus.

Kvarteret Slätvaren idag
Kvarteret Löjan idag

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.