Gamlestadskolonin

Våren 1914 bildades Gamlestadskolonin med 95 lotter med hjälp av pengar lånade från SKF. Den låg då i det nordöstra hörnet av stadsdelen Gamlestaden. Den kommunala parken arrenderades av Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar.

1919 inskränktes koloniområdet något då Lödöseskolan delvis byggdes på mark som tidigare nyttjats av koloniföreningen. Som ersättning upprättades ett 50-tal kolonilotter på Gamlestadstorg. Även anläggandet av dessa kolonilotter finansierades genom lån från SKF.

1923

1946 fick Gamlestadens koloni lämna plats för bostadsbebyggelse. Stadsplanen för norra delen av kvarteret Fjärsingen där en ny byggnad för Gamlestadsskolan byggdes samt kvarteren Lyrtorsken och Havskatten.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.