Kvarteret Koljan

Kvarteret Koljan, Hornsgatan-Holländareplatsen-Holländaregatan-Götaholmsgatan-Brahegatan-Artillerigatan, i Gamlestaden ritades av arkitekt Louis Enders som bostäder åt SKF:s anställda åren 1916–17. Landshövdingehusen har tidstypiska säteritak och burspråk och avslutas med ett valv mot Brahegatan.

År 1949 köpte Svenska kyrkan tomt nr 20 i kvarteret, vid Holländarplatsen. Processen försvårades något då det vid tiden för byggande av lokaler inom offentliga sektorn krävdes att en lika stor del av byggnaden innehöll bostadslägenheter. Arkitekt till församlingshuset var Nernst Hanson och byggnaden stod inte klar att invigas förrän den 4 juni 1959.

1923
Cirka 1960

På 1960-talet var det tänkt att hela kvarteret skulle rivas enligt den plan där stora delar av Gamlestaden skulle förvandlas till en stor trafikplats.

Fastigheterna i den nordvästra delen av kvarteret revs under 1970-talet eller 1980-talet och därefter ersatts av nya byggnader. Församlingshemmet fanns dock kvar till 2005 då det såldes av Svenska Kyrkan som byggt en nytt församlingshem invid Nylöse kyrka. Därefter revs församlingshemmet och istället byggdes ett hyreshus i tegel och glas som stod färdigt 2015 och helt har förstört den historiska miljön. Semrén & Månsson ritade huset.

Cirka 2015
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.