Marieholm

Marieholm var ursprungligen en ö, kallad Gamlestads holme år 1790, som låg invid Säveåns utlopp i Göta älv och utanför Nya Lödöse stad. Ett vadställe fanns väster om själva staden, ungefär där järnvägsstationen i Gamlestaden finns idag. Senare låg landeriet Marieholm precis där spårvagnshållplatsen för linjerna till Bergsjön finns idag. Ön tillhörde i sin helhet landeriet Marieholm och innan dess staden Nya Lödöse.

1677. Vallgraven runt den tidigare staden Nya Lödöse klart synlig. Vadstället till Marieholm utmärkt på kartan. Landerierna Marieholm, Ånäs, Kristinedal, Gamlestaden och Kviberg synliga.

1790 hade vadstället fyllt igen så det blivit en fast förbindelse med mellan Gamlestads holme och fastlandet.

I samband med att Bergslagernas Järnvägar (BJ) och Västergötland-Göteborgs Järnväg (VGJ) byggdes i slutet av 1800-talet fylldes den kvarvarande delen av vattenområdet mellan norra Marieholm och Gamlestaden igen. Bangårdar för järnvägar anlades på Marieholm och på det igenfyllda området där Lärjebangården byggdes. På södra delen av Marieholm byggdes VGJ:s bangård.

Marieholm stadsplanerades ihop med och som en del av Gamlestaden.

Väster om järnvägen så byggdes den första industrin, Göteborgs slakthus, år 1905. Allteftersom byggdes det fler lagerlokaler och industrier i Marieholms industriområde som när motorvägen mellan Göteborg och Angered byggdes kom att bli en isolerad industristadsdel i väster skild från Gamlestaden av motorvägen. I väster är Göta Älv gräns, i söder Säveån, i öster motorvägen och i norr Lärjeåns mynning.

Mellersta Marieholm 1923. Kvarteren Ålen och Hajen samt Slakthusområdet
Södra delen av Marieholm 1923 med kvarteret Gäddan och Näbbgäddan samt VGJ:s rangerbangård
1932

Kvarter i Marieholm

Norra Marieholm kring 1960
Södra Marieholm kring 1960. Notera den långa småbåtshamnen längs med Säveån. Förmodligen togs den bort på 1960-talet.

Läs också:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.