Skanskaskrapan (Läppstiftet)

Skanskaskrapan kallas så då den från början innehöll Göteborgskontoret för byggbolaget Skanska men det kallas också Läppstiftet. Det officiella namnet är Lilla Bommen vilket dock är samma namn som platsen där huset står. Huset upptar dessutom delar av det tidigare kvarteret GuldetHultmans holme.

Byggnaden uppfördes 1986-89 och är med sina 22 våningar och 86 meter är det ett av Göteborgs högre hus. Arkitekt var Ralph Erskine i i samarbete med White arkitekter och byggdes av Skanska under ledning av Gösta Backmark.. Fastigheten består av en höghusdel och en låghusdel som innehåller kontorslokaler för ett flertal företag. Ytan fördelar sig på 27 596 m² kontorsyta, 2 501 m² butiksyta och 1 528 m² som klassificeras som ”övrigt”.

På översta våningen finns Götheborgsutkiken med en vid utsikt över staden, dess omgivningar och hamnen. För den konstnärliga utsmyckningen har bland andra Claes Hake bidragit, med en skulpturgrupp i sten som placerats mellan kajen och huset, framför foajén

Skanskaskrapan 2012. Bild: ArildV Licens: CC BY-SA 3.0

Text från Wikipedia

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.