VGJ:s stationshus

Västgötabanan stationshus (VGJ-huset) stod klart 1931 och är uppförd i gult tegel, med ett fundament i granit och fasadornament i kalksten. Stationshuset ersatte VGJ:s första stationshus som låg nära Lilla Bommen och uppfördes 1899, i samband med banans anläggande.

Den nya stationen vid Polhemsplatsen/åkarplatsen i närheten av där skjutsinrättningen en gång i tiden låg hanterade enbart persontrafik. VGJ:s godsstation låg vid Falutorget på Hultmans holme. Huset som ligger på Burggrevegatan 4 i stadsdelen Gullbergsvass ritades av Ernst Torulf.

VGJ:s stationshus till vänster och GP-huset till höger. 1935

Den 28 maj 1967 lades sträckan mellan Göteborg och Sjövik ned. Från 1969 vände spårvagnarna på den nya Angeredsbanan på samma plats som tågen gjort, tills banan 1979 förlängdes till Drottningtorget.

Idag ägs fastigheten av Jernhusen som hyr ut huset i sin helhet till SJ AB och dotterbolaget SJ Götalandståg AB som kör Västtågen för Västrafik. Det rymmer bland annat kontor, trafikledning och personallokaler för tågvärdar, lokförare, växlare och städare.

Stationshuset 2012. BIld: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.