Kvarteren Halmstad, Lund, Narva och Klissow

Kvarteret Halmstad Friggagatan-Gullbergsbrogatan-Lilla Garverigatan-Garverigatan, kvarteret Lund, Lilla Garverigatan-Gullbergsbrogatan-Norra Ågatan-Garverigatan, kvarteret Narva, Friggagatan-Viaduktplatsen-Gullbergsbrogatan och kvarteret Klissow, Viaduktplatsen-Friggagatan-Gullbergsån-Gullbergsbrogatan är kvarter som ligger och låg i den nordligaste delen av Stampen.

Varken Narva eller Klissow existerar idag. De områden där de låg har slukats av vägar, motorvägar, broar, spårvägar, järnvägar och annat. Även kvarteren Halmstad och Lund har påverkats rejält av alla gator och vägar i området.

På 1790-talet fanns bara spinnhuset, landeriet Lilla Olskroken och Bauers garveri i området och först i slutet kvartersindelades och stadsplanerades det i hop med resten av Stampen.

1790

I det område som i slutet av 1800-talet blev Halmstad anlades spinnhuset, ett fängelse för kvinnor, år 1742. För att bygga huset revs en del äldre byggnader på den så kallade Burggrevelyckan (senare Oscarsdal). Idag heter huset Gullbergsbrohemmet och är ett av de äldre husen i Göteborg.

1888

I kvarteret Narva låg Renströmska badanstalten från 1910 och ett antal trähus medan det i det som fanns i kvarteret Klissow främst var landeriet Lilla Olskrokens byggnader. I början av 1960-talet revs allt detta.

1923
1960

Idag dominerar vägar och järnvägar området och ån är kulverterad.

2019

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.