Villa Porthälla

Villa Porthälla, kanske mer känd som Borgen, är en byggnad i villastaden Paradiset på Kyrkåsberget i Partille kommun. Huset har haft många olika ägare under årens lopp. Numera är villan uppdelad i flera lägenheter.

Villan byggdes mellan 1914 och 1918 för direktör Ernst Harbeck (1849–1938) och hans familj. Ernst Harbeck ägde kemiföretaget Ernst Harbeck AB. Villan är ritad av arkitekten Hjalmar Zetterström. Harbeck ville att byggnaden utvändigt skulle efterlikna en medeltida tysk borgruin i sten och tegel. Villan är byggd i fem plan och har en boyta på 446 m² och innehåller 17 rum.

Han fick ekonomiska problem 1926 och tvingades sälja villan. Köpare var Curt Persson och han behöll huset till 1968 då han gick i konkurs. Därefter stod huset tomt i 3 år.

Villa Porthälla Bild: Hesekiel Licens: CC BY-SA 4.0

1971 köptes villan av en krögare från Göteborg och sen förvandlades villan till en exklusiv herrklubb. Hösten 1972 gjordes en stor polisrazzia mot villan och då visade sig herrklubben var en bordell. Den utbredda verksamheten fick ett abrupt slut och ledde till långa fängelsestraff för de inblandade. Näste ägare var Madeleine Sanderson som sålde vidare till en mäklare varefter huset blev kontor.

Sångaren Peter Holm ägde huset ett tag under 1970-talet. Under några år i början av 1980-talet innehade Hare Krishna huset. 1985 köptes huset av Claes-Åke Hibson från Falkenberg, som renoverade och byggde om villan till lägenheter. I slutet av 2012 köptes huset av Partillebo, Partille kommuns bostadsbolag, som byggde om och monderniserade lägenheterna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.