Motorfirman Åke Ahlqvist

Motorfirman Åke Ahlqvist startades 1945 en mc-verkstad som några år senare flyttade till Friggagatan 19 i kvarteret ChemnitzStampen. Några år senar flyttade företaget över till lokaler Friggagatan 18 och 20 som tidigare bl.a. huserat Bil AB Tham, Stens bilrutor och Autoteknik i kvarteret Bangården. Firman blev kvar på Friggagatan i 50 år.

Åka Ahlqvist som grundade företaget tävlade själv i speedway, isracing och backtävlingar. I lokalerna på Friggagatan sålde företaget från början AJS, Matchless och Husqvarna men på 1960-talet började företaget också sälja Honda.

Sonen Bengt Ahlqvist började också arbeta på företaget där också Kent Zackrisson arbetade. Den sistnämnde grundade Zäta-Motor som flyttade in i en annan lokal på Friggagatan och sålde Yamaha. Båda företagen finns kvar än idag.

Motorfirman Åke Ahlqvist AB som blev aktiebolag 1973 ägs ännu av familjen Ahlqvist och säljer fortfarande Honda men även MV Augusta och Peugeot-mopeder i en lokal i Högsbo.

Zäta-Motor Kent Zackrisson AB (Yamaha Center) ligger i Åby, Mölndal, och säljer fortfarande Yamaha men inte bara motorcyklar utan även skotrar, mopeder, vattenskotrar, fyrhjulingar, snöskotrar med mera.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.