Odinsskolan

Odinsskolan byggdes 1917 i kvarteret Herrevadsbro som skola för boende på Stampen. Den öppnades 1919. Skolan bedrevs i kommunal regi till 1960-talet. Mellan 1969 och 1974 låg Experimentgymnasiet (EG) i byggnaden.

Odinsskolan

Experimentgymnasiet var en skola utan rektor, terminsbetyg och närvaroplikt. Carl Gustaf Sundén var dock nån form av chef för lärarna på skolan. Tillsammans med lärarna lade eleverna själva upp sina studier och läste antingen individuellt eller i mindre studiegrupper. Direktdemokrati tillämpades och besluten togs på ett allmänt möte. Skolan hade öppet hela dagen (7-22 på vardagar och 7-15 på lördagar så eleverna kunde komma och gå som de ville.

För vissa elever blev de nya undervisningsformerna en befrielse som ökade motivationen medan andra hade svårt att ta det stora ansvar som följde av friheten. När skolan startade hade den 200 elever och experimentet pågick fram till hösten 1975. Sista årskursen gick ut på Lundby gymnasium. På EG startades också tidskriften, senare förlaget, Fri Press år 1969. Kända elever från skolan inkluderar bland annat musikerna Karl Gasleben och Dan Söderqvist från Älgarnas Trädgård, Anna själv tredje och Twice a Man och medlemmar i bandet Love Explosion som Torgny Sjöstedt och Dennis Huntington.

Efter EG-tiden stod skolan tom en tid innan den började användas som vuxengymnasium (till en början med namnet Östra Vuxengymnasiet). Fram till någon gång på 1990-talet fanns målningar som utförde i korridorerna under EG-tiden fortfarande kvar i skolan. idag är det fortfarande ett vuxengymnasium vilket drivs av ABF som också äger byggnaden.

Odinsskolan 2013, Bild: Mangan02 Licens: CC-BY-SA-3.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.