Barnhuset på Stampen

Barnhuset på Stampen är en byggnad vid Stampgatan 20 i kvarteret Gestilren i stadsdelen Stampen. Byggnaden uppfördes under åren 1854–1857.

År 1854 beslutade barnhusdirektionen i Göteborg att ett barnhus i sten skulle byggas istället för det tidigare nedbrunna huset av trä. Arkitekten Adolf W. Edelsvärd ritade en tvåvånings stenbyggnad, som placerades indragen från gatan, varigenom en lekyta bildades framför byggnaden. Köksträdgård och uthus placerades på baksidan.

Barnhuset på Stampen

I byggnaden bedrevs undervisning för pojkar och flickor i åldrarna sex till tolv år. I bottenvåningen fanns kök, matsal, sjukrum, bostad för en skomakare. Där bodde en lärarinna och alla flickor. På övervåningen fanns leksal, läxläsningsrum, skolsal och där bodde även pojkarna och en av lärarna.

Byggnaden försågs med stora fönster, vilka släppte in ordentligt med dagsljus, och den ansågs mycket välplanerad och modern vid invigningen år 1857. 1924 såldes fastigheten till Pripps bryggeri och verksamheten som drevs av Stiftelsen Göteborgs barnhus flyttade till Bö herrgård.

Text delvis från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.