Centralposthuset

Generalpoststyrelsen hade, enligt en promemoria, sedan 1910 letat efter en tomt att bygga ett nytt posthus på, där markutrymmet beräknades till 3 000 m². Behovet av att ersätta det gamla posthuset vid Packhusplatsen 3 var stort.

Alternativen de tittade på var den angränsande Kronhustomten, tomten där dåvarande ”Bracka” låg, dåvarande tomterna för Handelsinstitutet samt angränsade tomter, bland annat Engelska kyrkans och en del av Sahlgrenska tomten vid Grönsakstorget. Utöver dessa alternativ var dessutom generalpostdirektören intresserad av Stora Teaterns tomt.

I december 1912 fanns det ett färdigt köpeavtal gällande tomten Nummer 67 A i stadens tolfte rote, med angränsande mark vid Drottningtorget i kvarteret Bråvalla på Stampen. Området skulle tillträdas den 1 oktober 1915 och var 5 583,1 m² stort. Köpet omfattande inte marken för den blivande posthusgården, som istället skulle arrenderas fram till 1 september 1940, för en summa av 500 kronor per år.

Kungl Maj:t och riksdagen tillstyrkte 1914 budgeten för tomtinköp på totalt 961 304 kronor och 1915 förverkligades köpet av tomten öster om Drottningtorget där det vid denna tid låg ett fattighus som kallades Bracka. Under första kvartalet 1917 revs detta hus och arbetet med posthuset påbörjades, som skulle ta över sju år. När det nyklassicistiska huset stod klart för invigning, pingstdagen den 30 maj 1925 i närvaro av bland andra Byggnadsstyrelsens generaldirektör Tengbom, generalpostdirektören Julius Juhlin samt ett antal högt uppsatta representanter för de nordiska länderna, var det inte bara det största posthuset i Norden, utan även det dyraste husbygget i Sverige med en byggkostnad som först beräknades till 2,4 miljoner kronor, men fick slutnotan 8,4 miljoner kronor, uppfört i tre våningar. Grundläggningsarbetet krävde 6 128 granpålar, 15–18 meter långa, för att stabilisera byggnaden.

Huset blev till ytan det näst största huset i Göteborg med en bottenplatta på 6 235 kvadratmeter (det största var Arbetarförenings hus vid Järntorget). Huset hade när det stod färdigt en hästskoform och är främst byggt i granit från Hunnebostrandsområdet och har ett tak av skiffer från Grythytteheds skifferverk. I graniten finns inmejslat bilder som visar posttransporter i äldre tider, med skidor, häst och dragrenar med ackja. Den slipade kalkstenen som finns inomhus kom från Gusta Stenförädlingsverk i Brunflo.

I det färdiga huset fördelades lokalerna enligt följande:

  • Postlokaler 8 094 m²
  • Uthyrda lokaler 9 036 m²
  • Trappor, korridorer med mera 4 716 m²
  • Totalt 21 846 m²
Posthuset 1943. Bild. Fredrik Bruno. Public domain

Posthuset blev den 1 mars 1994 byggnadsminne, vilket innebär att fasaden och exempelvis kassahallen inte får ändras.

På 2000-talet byggdes posthuset om till hotell och kompletterades med en högre tillbyggnad. Hotellet invigdes 26 januari 2012. Allt ritades av arkitektbyrån Semrén & Månsson. Hotellfastigheten ägs av Home Properties och drivs av Nordic Choice Hotels (Choice Hotels) under namnet Clarion Hotel Post. Ägare av dessa företag är Petter Stordalen. Hotellet har 500 rum inklusive tre sviter, en stor eventlokal som rymmer 1000 personer samt 19 konferensrum. Det finns två restauranger och barer, bistro, bar och grill samt en pool på taket med utsikt över Göteborg. Den totala ytan är på 36 700 kvadratmeter och kostade sammanlagt 1,4 miljarder SEK att färdigställa.

Clarion Hotel Post 2012. Bild: Ulflarsen. Licens: CC BY-SA 3.0

Texten i huvudsak från Wikipedia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.