Områden med landshövdingehus i Göteborg

Det har funnits landshövdingehus i betydligt fler stadsdelar i Göteborg än vad de flesta tror. I de flesta finns det dessutom landshövdingehus kvar. Undantagen är helt rivna stadsdelar som Getebergsäng, Hisingstad, Hultmans holme och det egentliga Olskroken (den bortre delen som finns kvar kallar jag Redbergslid) samt de delar av Heden som var bebyggda med landshövdingehus.

Några stadsdelar där det finns landshövdingehus och som de flesta inte känner till är Kallebäck, Burås (en del av Krokslätt), Brantdala, Tjänstemannastaden (två delar av det vi idag kallar av Vasastaden). I några stadsdelar där det funnits en omfattande landshövdingehusbebyggelse finns bara enstaka hus kvar, det gäller exempelvis Annedal och Gårda. I vissa stadsdelar som exempelvis Burås, Getebergsäng, Kallebäck, Färjenäs och Majornas 4:e rote har det aldrig funnits speciellt många.

De flesta av de områden som fick landshövdingehusbebyggelse var områden som införlivades med Göteborg i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Undantagen är Haga, Brantdala, Getebergsäng, Heden, Olskroken, Redbergslid, Bagaregården och Gamlestaden.

Områden markerade med * är områden där landshövdingehus finns kvar. I vissa fall bara enstaka, i andra fall är det mesta av det som funnits kvar.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.