Gamla Ullevi

Idrottsplatsen på Tegelbruksängen, i de kvarter som idag också innehåller Rättscentrum Göteborg, stod färdig den 28 juni 1896. Den byggdes av Göteborgs Velocipedklubb för 28 000 kronor. Läktaren rymde 600 personer, och cykelbanan hade en dosering på en meter. Vintertid pumpades vatten från Fattighusån upp till idrottsplatsen, Skridskoklubben Norden fick därigenom banor både för konståkning, hastighetsåkning och allmänhetens lekar.

Göteborgs Idrottsförbund, med underavdelningar i form av cykel, idrott, skridsko och tennis bildade Göteborgs Idrottsförbunds Förlagsaktiebolag, i syfte att bygga en ny arena. Detta skedde genom insatser av skeppsmäklaren Gösta Dalman, Hugo Levin och Herbert Johansson. Aktiekapitalet blev 90 000 kronor. Ullervi som arenan till en början hette kostade drygt 160 000 att bygga, och blev en ren fotbollsarena. Måtten var 105 X 68 meter. Huvudläktaren hade 600 sittplatser, och publikkapaciteten var på 12 000 personer.

Idrottsplatsen ritades av arkitekten Hjalmar Zetterström, medan huvudläktaren utformades av arkitekten Karl M. Bengtson. Arenan byggdes 1915-1916 och invigdes den 17 september 1916 med en match mellan IFK Göteborg-Akademisk Boldklub från Köpenhamn. Kring 1920 bytte arenan namn till Ullevi. Arenans första föreståndare eller intendent, hette John Kristensson, verksam åren 1916-1948.

1921. Ullevi (senare Gamla Ullevi) byggt. Garnisonskyrkogården tydligt markerad. Ullevi lilla markerat trots att det vid tiden kartan gjordes (1923) bara var ett tankefoster.

Arenan övertogs av Göteborgs stad från Göteborgs idrottsförbunds förlagsaktiebolag enligt ett beslut i stadsfullmäktige 24 april 1924 och organiserades under styrelsen för Slottsskogsvallen. Villkoren för detta var bland annat att Göteborgs stad, så länge Ullevi användes till idrottsplats (dock under minst 10 år) skulle betala en årlig summa av 4 500 kronor.

Ullevi lilla kallades en fotbollsplan som gick längs Smålandsgatan. Planen invigdes 1930, och höll regelrätta mått. Läktarna kunde ta emot 3-4 000 åskådare. Det var de lägre divisionerna som spelade sina seriematcher här. GAIS, IFK och ÖIS spelade här sina matcher i Triangelserien samt förlade sina träningar hit. Publikrekordet på 3 140 personer kom måndag den 7 april 1947, då IFK Göteborg mötte GAIS. Ullevi lilla utplånades kring 1960 och Polishuset i Göteborg byggdes några år senare på platsen.

1934 hade Ullevi endast 600 sittplatser plus en tillbyggnad söder om denna med 300 platser och 21 800 ståplatser. Stadsfullmäktige beslöt därför den 17 maj 1934 att bygga en ny sittplatsläktare för 300 000 kronor och att låna 200 000 kronor av staten för att utföra arbetet som kommunalt beredskapsarbete, med bidrag från Arbetslöshetskommissionen. Rivningen av den gamla läktaren påbörjades den 22 oktober samma år. Ingenjör John Lindberg upprättade förslag till bygget och konstruktioner. Karl M. Bengtson var arkitekt och byggmästare Karl Alberts. Den nya läktaren invigdes den 22 april 1935. Framför den nya läktaren skapades även 4 800 ståplatser.

Gamla Ullevi ungefär 1950. Fotot taget mot söder. Hedens brandstation längst till vänster i övre delan av bilden. Tennispaviljongen direkt söder om planen och snett bakom den ligger transformatorstationen i hörnet Västgötagatan/Smålandsgatan

I december 1954 invigdes en konstisbana bakom ståplatsläktaren på den östra långsidan. Det var den andra konstfrysta isbanan i Sverige. Tack vare den fick Göteborg sitt första allsvenska ishockeylag 1956, GAIS.

Kring 1960.

Ullevi var Göteborgs stora fotbollsarena tills Nya Ullevi stod färdig till VM i fotboll 1958. I samband med detta bytte Ullevi namn till Gamla Ullevi. Fotbollslagen lämnade också arenan och den användes därefter enbart för träning samt av lag i de lägre divisionerna. Under 1980-talet och tidigt 1990-tal användes Gamla Ullevi som hemmaarena för GAIS damlag. År 1992 återkom herrlagen, GAIS, IFK Göteborg och Örgryte IS efter en renovering av arenan och den användes fram till och med den 5 november 2006 för matcher i Fotbollsallsvenskan. Arenan blev dock aldrig godkänd för Europacupspel av Uefa. Gamla Ullevi hade de sista åren en publikkapacitet på 18 000 personer och publikrekordet var 32 357 personer (Örgryte IS-IF Elfsborg 2 maj 1957).

2007 revs Gamla Ullevi och en ny arena byggdes. Den invigdes 5 april 2019 och fick samma namn som den rivna arenan. Publikkapaciteten är 18 416 åskådare varav 15 000 är sittplatser. De kommersiella ytorna uppgår till 2 500 kvadratmeter och det finns 27 loger. Arenan visade sig ha nåt konstruktionsfel och marken skakade när publiken hoppade i takt. Under flera år genomfördes en mänga olika åtgärder för att få bukt med problemen.Arenan är hemmaplan för alliansklubbarna IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS och är nationalarena för Sveriges damlandslag i fotboll. På arenan spelas även årligen de flesta finalmatcherna i världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup.

Nuvarande Gamla Ullevi år 2013. Bild: Gustav Svensson Licens: CC BY-SA 3.0

Texten delvis från Wikipedia

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.