Garnisonsförsamlingen

Garnisonens personal i Göteborg tillhörde Domkyrkoförsamlingen fram till 1675. Därefter skapades Garnisonsförsamlingen som en förberedelse på ett fast garnisonsregemente.

År 1680 erhöll Göteborg ett ständigt garnisonsregemente, på vars stat även upptogs en regementspastor. Åt den nya församlingen uppläts det så kallade Kronhuset till gudstjänstlokal, därför kallas församlingen ibland Kronhusförsamlingen. Tidvis svar församlingen stadens största, inräknat de civila församlingsmedlemmarna.

Förutom garnisonen (militära avdelningen) räknade församlingen även en allmän del (civila avdelningen), vars medlemmar varken genom stånd eller ämbeten stod i förbindelse med garnisonens personal. 

Garnisonens lägre befäl och soldatfolket, samt deras eventuella familjer, begravdes enperiod på den så kallade Garnisonskyrkogården, som ska ha varit i bruk mellan åren 1721–1835 men kan ha varit i bruk även innan dess.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.