Polishusområdet och Gamla Ullevi

Polishusområdet är området mellan Gamla Ullevi och Skånegatan. Formellt omfattar det 3 kvarter, Polishuset, Malakiten och Bärnstenen. Kvarteren Paviljongen och Gamla Ullevi omfattar tennispaviljongen och Gamla Ullevi.

Området var från början en del av Tegelbrukets ägor, Tegelbruksängen. I slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet anlades en kyrkogård för Göteborgs garnisons räkning på en del av Tegelbruksängen. Kyrkogården var i bruk åtminstone 1721-1835, men kan ha varit i bruk redan innan dess. Huvuddelen av det som en gång var kyrkogård är idag parken och parkeringen framför Polishuset.

1790
1860
1890 med dåvarande plan inritad

1896 byggdes en idrottsplats på Tegelbruksängen, 1901 byggdes Tennispaviljongen och 1916 byggdes det ursprungliga Ullevi. 1930 byggdes en fotbollsplan längs Smålandsgatan som fick namnet Ullevi lilla. I december 1954 invigdes en konstisbana bakom ståplatsläktaren på den östra långsidan. Det var den andra konstfrysta isbanan i Sverige.1958 fick Ullevi namnet Gamla Ullevi.

1921. Ullevi (senare Gamla Ullevi) byggt. Garnisonskyrkogården tydligt markerad. Ullevi lilla markerat trots att det vid tiden kartan gjordes (1923) bara var ett tankefoster.
Kring 1960. Gamla Ullevi och Ullevi lilla finns men inte Polishuset. Garnisonskyrkogården är tydligt urskiljbar.

2007 revs Gamla Ullevi och en fotbollsarena uppfördes som stod klar 2009. Den nya arenan fick samma namn.

Polishuset byggdes på 1960-talet och i huvudsak på den plats där Ullevi lilla legat. 2007-2009 byggdes Göteborgs Rättscentrum i anslutning till det gamla polishuset med nytt häkte, tingsrättslokaler och lokaler för Åklagarmyndigheten. Samtidigt byggdes också polishuset om och ihop med de nya byggnaderna.

2010 -15 byggdes också ett antal kontorshus mot Skånegatan och Ullevigatan, norr och öster om kyrkogårdsområdet. En bensinmack som funnits i hörnet Skånegatan/Ullevigatan sen 1960-talet revs och en parkeringsplats bebyggdes.

I hörnet mot Stureplatsen har det senare också byggts ett kontorshus.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.