Norska sjömanskyrkan

Norska sjömanskyrkan, som ligger på Skånegatan i Burgårdsområdet mellan Katrinelundsgymnasiet och Filmstaden Bergakungen, bygges 1958 på en tomt som fortfarande ägs av Göteborgs stad. Arkitekter var Gudolf Blakstad och Herman Munthe-Kaas. Huset förvaltades efter invigningen av den Norska Sjömannskirken i Bergen genom en fast stationerad personalstyrka på plats i Göteborg.

Norska sjömanskyrkan 2009. Bild: Vogler Licens: CC BY 3.0

I samband med att den Norska Sjömannskirken lade ner sin fasta verksamhet i Göteborg den 1 september 2011, gick en grupp norrmän och svenskar, bosatta i Göteborg, tillsammans om att ta ansvaret för drift och underhåll av fastigheten på Skånegatan 16. Norges Hus i Göteborg ek.för. bildades för verksamheten och de äger numera fastigheten genom Norges Hus Skånegatan Göteborg AB genom att de tagit över fastigheten från den Norska Sjömannskirken i Bergen. I huset finns också den Norsk-Svenska Handelskammaren såväl som Norges generalkonsulat.

Norges Hus är en norsk mötesplats i Göteborg, där aktiviteter med norsk inriktning samt norsk-svenska samarbetsprojekt arrangeras. Varje år inhyses firandet av den norska nationaldagen den 17 Maj. Norges Hus Skånegatan Göteborg AB har hand om driften av fastigheten samt konferens- och uthyrningsverksamheten i Norges Hus. Lokalerna har efter renoveringen fått ny AV-teknik, storbildskärmar och scen. Den lämpar sig väl för konferenser, kundevent och andra arrangemang så som dop, bröllop och andra bemärkelsedagar.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.