Garnisonskyrkogården

I slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet anlades en kyrkogård öster om den dåvarande staden, på Tegelbruksängen för Göteborgs garnisons räkning. Den låg framför det nuvarande Polishuset mot Skånegatan till.

Garnisonens personal i Göteborg tillhörde domkyrkoförsamlingen fram till 1675. Därefter skapades Garnisonsförsamlingen och var tidvis stadens största, inräknat de civila församlingsmedlemmarna. Garnisonens lägre befäl och soldatfolket, samt deras eventuella familjer, begravdes på kyrkogården på Tegelbruksängen som anges ha varit i bruk mellan åren 1721–1835 men kan ha varit i bruk redan tidigare då den är utmärkt på en karta från 1696. Den äldsta delen i norr ska enligt samma uppgifter ha anlagts mellan åren 1721–1734 och den nyare delen i söder 1808. 1750 byggdes en mur runt den dåvarande kyrkogården varvid en mängd äldre gravar förstördes.

Vid koleraepidemin 1834 ska döda också ha begravts utanför kyrkogårdens dåvarande murar liksom kanske ovanpå äldre gravar i den norra delan av kyrkogården. Den norra delen av kyrkogården en stor mängd gravar i flera nivåer och äldre gravar har där förstörts vid senare gravläggningar. Norra delen av kyrkogårdens område är idag en park medan den sydligaste delen är gata och parkering.

1890 med dåvarande plan inritad
2015 med området där gravar kan finnas utritat. De orange markeringarna är undersökta gravar.
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.