Hotell Gothia (Gothia Towers)

Gothia Towers, ursprungligen Hotell Gothia är ett fyrstjärnigt hotell i centrala Göteborg och ett av Europas största med totalt 1 200 rum. Hotellet ligger i tre torn, som kallas Gothia West Tower, Gothia Crown Tower och Gothia East Tower vilka idag är 77, 82 respektive 100 meter höga. De översta sex våningarna i Crown Tower är en femstjärnig del av hotellet som kallas Upper House. 

Gothia Towers 2014. Bild: Hesekiel Licens: CC BY-SA 4.0

År 1984 beslutades att bygga ett hotell vid Svenska Mässan. Hotellet kallades för Hotell Gothia och ägdes av Sara Hotels AB. Byggnaden var 63 meter hög och hade 18 våningar. År 1993 tog Svenska Mässan över driften av hotellet som fick namnet Gothia Towers.

När det andra tornet byggdes 2001 fick det ursprungliga tornet namnet East Tower och det nya tornet namnet West Tower.

Under åren 2012–2013 byggdes ytterligare 6 våningar på torn ett (East Tower), som då blev 82 meter högt, och totalt 25 våningar. När det var färdigt döptes det om till Crown Tower. Den nya delen är Gothia Towers systerhotell Upper House, ett ”hotell i hotellet”, som består av spaavdelning (Upper House Spa), 49 nya rum och sviter samt en restaurang på 25:e våningen, Upper House Dining.

Det tredje tornet började uppföras hösten 2012, öster om de två tidigare. Tornet innehåller 500 hotellrum och i februari 2015 kunde hela tornet tas i bruk. Det fick namnet East Tower.

White Arkitekter har ritat alla tre tornen.

Idag är Svenska Mässan Gothia Towers AB ett dotterbolag till Svenska Mässan Stiftelse med 750 anställda.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.