Burgårdsområdet

Kvarteret Topasen utgör området Skånegatan-Valhallagatan-Mölndalsån-Örgrytevägen medan området Skånegatan-Levgrensvägen-Mölndalsån utgör kvarteren Heliotropen och Akvamarinen. Dessa kvarter stadsplanerades ursprungligen enligt 1873:års stadsplan som kvarter XXVII (27) och XXVI (26) vad det gäller kvarteret Topasen samt XXV (25) för det område som idag är kvarteren Heliotropen och Akvamarinen. 1923 hade XXVII och XXVI blivit kvarteret 34 Topasen medan resten inte utlagts till några kvarter ännu.

1860

I kvarteret Topasen hade landeriet Södra Burgården inklusive Münchenbryggeriets (tidigare Bryggeriet Lejonet) byggnader rivits inför Jubileumsutställningen 1923. Stora Maskinhallen kvarlämnades efter Jubileumsutställningen 1923 och var den enda byggnaden i kvarteret som i övrigt upptogs av ett område med kolonilotter i nordöst. Maskinhallen blev ursprunget till Svenska Mässan och de mässlokaler som finns i kvarteret än idag. Även den 1906 byggda Walhalla idrottsplats som byggdes 1906 där Svenska Mässan idag ligger revs inför Jubileumsutställningen.

1923, med den ännu obyggda Kommunala mellanskolan utritad

1938-39 byggdes nya lokaler för Svenska Mässan, under slutet av 1950-talet och på 1960-talet byggdes mässlokalerna ut ytterligare. Ytterligare en ny utbyggnad skedde 1971 och 1984 revs en del gamla byggnader och ersattes med nya. 1984 byggdes det första av Hotell Gothias torn, 2001 ett till och 2015 stod det tredje tornet klart.

1953 byggdes Valhallabadet på delar av det tidigare koloniområdet, 1967 byggdes Valhalla sporthallar samt en utomhus 50-metersbassäng i anslutning till Valhallabadet. 1971 byggdes Scandinavium och på 1980-talet byggdes en 50-meters inomhusbassäng, nya idrottshallar ihop med Valhalla sporthallar samt en träningsrink. Scandinavium, Valhalla sporthallar och Valhallabadet byggdes ihop.

I den norra delen av området, de nuvarande kvarteren Heliotropen och Akvamarinen som innehöll Norra Burgårdens landeri och än idag innehåller landeriet Stora Katrinelund byggdes Göteborgs kommunala mellanskola 1938, det nuvarande Burgårdens gymnasium. 1947 byggdes Praktiska mellanskolan, nuvarande Katrinelundsgymnasiet och 1950 byggdes en ny byggnad för Vasa kommunala flickskola som idag används både som skola och förskola. 1958 uppfördes Norska sjömanskyrkan mellan Vasa kommunala flickskola och Praktiska mellanskolan. 1965 byggdes nuvarande Valhalla IP på den plats där Norra Burgårdens landeri legat. Landeriet revs redan 1936.

Ungefär 1960. Från norr (överst i bild) längs med Skånegatan ligger Praktiska mellanskolan, Norska sjömanskyrkan, Vasa kommunala flickskola, Kommunala mellanskolan och Svenska mässan

Mittemot Valhalla i kanten av Burgårdsparken ligger också Valhallagatans förskola. Från början låg daghemmet vid Levgrensvägen, men 1963 flyttade det till nuvarande plats och byggnad vilken uppfördes för verksamhetens räkning. Daghemmet drevs under lång tid av Göteborgs Bostadsföretag. Idag finns det återigen en förskola vid Levgrensvägen.

Burgårdsparken mitt i kvarteren Heliotropen och Akvamarinen anlades kring 1830 som en engelsk trädgård tillhörande Stora Katrinelund. 2008 kompletterades den med en så kallad actionpark, dvs en specialbyggd anläggning för skateboard, inlines och bmx-cyklar, som ligger direkt söder om den engelska parken.

År 2006 byggdes Filmstaden Bergakungen invid Norska sjömanskyrkan.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.