Märta Taube-Ivarsson

Märta Sofia Taube-Ivarsson, född Taube 2 maj 1888 i Styrsö församling, död 15 januari 1974 i Göteborg, var en svensk gymnastikdirektör, skulptör och målare.

Märta Taube-Ivarsson var dotter till fyrmästaren Carl Gunnar Taube och hans maka Julia Sofia Jacobsdotter och växte upp i en syskonskara på 13 barn, bland andra Karin Parrow och Evert Taube. Hon gifte sig i februari 1928 i Paris med Ivan Ivarson.

Märta Taube-Ivarsson utbildade sig till gymnastikdirektör vid Kungliga gymnastiska centralinstitutet i Stockholm 1909–1911 och studerade därefter skulptur och måleri vid Valands målarskola 1913–1915 och 1924–1926 samt vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm 1916–1919 och för Antoine Bourdelle vid Académie de la Grande Chaumière i Paris 1919–1921.

Under hela 1920-talet vistades hon på olika platser i Europa tillammans med IVan Ivarson innan hon som nygift bosatte sig i Helsingør. Familjen flyttade sin fasta punkt till Göteborg 1929. Somrarna 1929-31 tillbringades på Stenungsön invid Stenungsund. Efter en tid i Köpenhamn under den följande vintern levde hon inte längre ihop med sin man. Hon vistades bl.a. i Australien 1935–1939.

Hon tilldelades Mannheimerstipendium 1927 och Göteborgs stads kulturstipendium 1956 samt ett statligt stipendium av pensionskaraktär 1964.

Separat ställde hon bland annat ut på Gamla högskolan i Göteborg och tillsammans med sin man ställde hon ut i Köpenhamn 1929 samt tillsammans med Signe Hvistendahl i Göteborg. Hon medverkade i Nationalmuseums vandringsutställning God konst i hem och samlingslokaler, samlingsutställningar på Göteborgs konsthall, Sveriges allmänna konstförenings utställning av Göteborgskonst på Liljevalchs konsthall samt Nutida svensk skulptur och Stockholmssalongerna på Liljevalchs.

Hennes konst består av figurer och porträtt i lera, gips, trä eller brons samt akvareller. Taube-Ivarsson är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum.

Text i huvudsak från Wikipedia

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.