Karin Parrow

Karin Parrow

Karin Parrow, född Taube 4 mars 1900 på Vinga, död 4 januari 1984, var en svensk konstnär.Dotter till fyrmästaren Carl Gunnar Taube och hans maka Julia Sofia Jacobsdotter och växte upp i en syskonskara på 13 barn som yngre syster till skulptören Märta Taube-Ivarsson och Evert Taube.

Hon utbildade sig för Tor Bjurström vid Valands målarskola 1926–29 och vid Académie de la Grande Chaumière i Paris 1929, där hon gifte sig med sjökaptenen Torsten Parrow.

Karin Parrow målade framför allt landskap, stilleben och porträtt. Landskapsmålningarna var oftast från Göteborgskärgården, Stenungsön vid Stenungsund och Islandsberg utanför Grundsund. Hennes första separatutställning ägde rum 1941 på ett galleri i Stockholm och hade därefter någon gång under varje decennium separatutställning i Göteborg och Stockholm. Hon deltog också flitigt i grupputställningar, däribland som enda kvinna i utställningen Vår västra kust på Liljevalchs år 1937. år 1943 hade hon tillsammans med Alice Wallén-Wedel en större utställning på Konsthallen i Göteborg.

Hon var en av få kvinnor bland de så kallade göteborgskoloristerna men valdes sällan ut till samlingsutställningar av göteborgskolorister, troligen på grund av att hon var kvinna. Hon finns representerad vid Moderna museet, Göteborgs konstmuseum och Borås konstmuseum.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.