Ivar Ivarson

Ivan Ivarson, född 20 juli1900 på Stampgatan i Göteborg, död 26 juni 1939 i Paris, var en svensk målare, tecknare och grafiker. Hans föräldrar var packmästare Ivar Johansson och Hulda Johansson, född Jonsson. Gifte sig i februari 1928 i Paris med skulptören Märta Taube, och de fick gemensamt sonen Per i augusti samma år.

Anställd som engelsk korrespondent på kontor i Gbg och studerade därefter vid Valands målarskola i Göteborg 1922–1925, under Tor Bjurström. Reste tillsammans med Märta Taube i Europa under åren 1927-29. De uppehöll sig då ofta i Rom och Cagnes. Efter giftermålet flyttade de till Helsingør och 1929 till Göteborg. Under tiden i Helsingør målade han i Carl Kylbergs ateljé. Somrarna 1929-31 tillbringades på Stenungsön invid Stenungsund och han målande utvecklades så att han så småningom (långt efter sin död) kom att betraktas som en av de centrala göteborgskoloristerna. Följande vinter tillbringades i Köpenhamn med familjen men därefter levde de inte längre ihop.

Han kom att tillbringade de kommande fem åren i Göteborg men 1937 flyttade han återigen till Frankrike, där han slog sig ner i St. Georges de Didonne som inte ligger långt från Bordeaux. 1939 avled han i Paris.

Konstnärskapet kan betecknas som naivt expressionistiskt där motiven främst var landskap, hamnar och speciellt blommor. Han medverkade i många utställningar men blev inte allmänt erkänd under sin livstid. Led av depressioner och utvecklade alkoholism, där tavlor ibland byttes mot alkohol.

Ivarson är representerad på bland annat Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.