Kvarteren Agaten, Onyxen, Granaten och Turmalinen

Kvarteret Agaten (Södra vägen-Berzeliigatan-Hedåsgatan-Tegnérsgatan), kvarteret Onyxen (Hedåsgatan-Berzeliigatan-Skånegatan-Tegnérsgatan, kvarteret Granaten (Södra vägen-Tegnérsgatan-Skånegatan-Burgårdsgatan) och kvarteret Turmalinen (Södra vägen-Burgårdsgatan-Skånegatan-Korsvägen) i stadsdelen Heden skapades när en stadsplan antogs 1890.

I den ursprungliga planen från 1873 ingick de fyra kvarteren i kvarteret XXVIII. De ursprungliga kvarteren var tänkta för villabebyggelse för överklassen men med den nya planen från 1890 planerades istället för tät stadsbebyggelse.

När stadsplanen 1873 gjordes låg landeriet Fredås samt en enklare kåkbebyggelse i området. Kåkbebyggelsen gick under namnet Vassnöden och sträckte sig längs Södra Vägen via Korsvägen in på Örgrytevägen.

1880

Tomtindelningen i kvarteren mot Tegnérsgatan, Burgårdsgatan och Hedåsgatan ändrades 1906-10 då de ansågs för små och ingen ville bygga på dem. Det rundade hörnet mot Korsvägen skars också av och istället blev det ett brett rakt hörn.

Södra sidan av Berzeliigatan i kvarteret Agaten och kvarteret Onyxen bebyggdes 1900-1910 med hus i jugendstil ritade av bl.a. Frans Fries (Berzeliigatan 11), firman Hjalmar Zetterström & Johnson (nr 13, 15, 17), Olof M. Holmén (nr 21 och 23) och Gillberg (25). Huset i kvarteret Agatens hörn Södra Vägen / Tegnérsgatan ritades av Hjalmar Cornilsen medan Olof M. Holmén ritade huset i hörnet mittemot i kvarteret Granaten. i oktober 1917 flyttade Lyceum för flickor in i förhyrda lokaler på Tegnérsgatan 14 i kvarteret Agaten. Tegnérsgatan 10 och 12 var då ännu inte bebyggda med stenhus.

Berzeliigatan södra sidan mot öster. 1915.

På den breda hörntomten mot Korsvägen i kvarteret Turmalinen uppförde firman N. Andersson & Co en byggnad i tegeljugend ritad av byggmästare Nils Anderssons son Robert Anderson Arelius. I huset byggde en lokal som var avsedd för posten. Senare flyttad den över Korsvägen till ett funkishus som numera är rivet. Grannhusen hade uppförts 1909-10 i rikt putsad jugend av byggmästare O. A. Burman.

Tegnérsgatan mot öster år 1935.
Södra vägen mellan Burgårdsgatan till vänster och Korsvägen till höger. 1915.

Södra vägen 32, hörnhuset Södra vägen / Burgårdsgatan ritades av Hjalmar Cornilsen. År 2008 brann det sistnämnda huset och fick omfattande skador, men det renoverades och återuppbyggdes. Vid branden låg den välkända lyxrestaurangen Linnea i huset. Krögare var Bengt Sjöström och restaurangen öppnade 1998. 2010 öppnade restaurangen efter branden, nu med namnet Linnea Art Restaurant. Men bara några år senare stängde den igen.

Cirka 1960

Andra källor:

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.