Kvarteret Opalen

Kvarteret Opalen, Sten Sturegatan-Engelbrektsgatan-Skånegatan-Burgårdsplatsen, var det första kvarteret som bebyggdes öster om HedenTegelbruksängen och landeriet Stora Katrinelunds arrenderade mark.

Kvartet var i likhet med de andra kvarteren öster om Heden från början tänkt att bebyggas med villor för de rika. Efterfrågan på sådana villor var låg och istället bestämde sig exploatören J.A. Westerberg att bygga fristående hus i så kallad villastil med lägenheter för medelklassen. För att göra dem billigare att bygga blev det landshövdingehus och trähus som byggdes med Nathan Persson och J.A. Westerberg som arkitekter, ibland också byggmästare. En del hus byggdes dock av byggmästarna/snickarna Hans (Andersson) Kilander, Carl (Andersson) Lund, Johan Peter (Andersson) Rydgren, Johan August (Andersson) Frise samt August (Andersson) Westerlind. Dessa kom därefter att fortsätta bygga liknande hus i kvarteren Safiren och Rubinen.

1888
Sten Sturegatan sedd från Engelbrektsgatan
1923

Landshövdingehusen och trähusen i kvarteret byggdes på 1880-talet och stod kvar till slutet av 1950-talet. Kvarteret Opalen var det första som bebyggdes öster Heden.

Kring 1960

Husen revs i början av 1960-talet och ersattes 1962-65 med fyra skivhus för kontors- och bostadsändamål. Arkitekten Lennart Kvarnström ritade kontorshuset i hörnet Engelbrektsgatan och Sten Sturegatan vilket uppfördes 1965 medan arkitektkontoret Lund och Valentin ritade resterande hus. 1964 uppfördes Hotell Opalen i en del av kvarteret som ursprungligen tillhörde ett annat kvarter och som intill dess varit obebyggt. Hotellet ritades av Henning Orlando.

Samma hörn som ovan idag (Engelbrektsgatan/Sten Sturegatan). Bostadsbolagets kontorshus ritat av Lennart Kvarnström. Hotell Opalen till vänster.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.