Hotell Opalen

Hotell Opalen byggdes 1964 på en tidigare obebyggd tomt i stadsdelen Heden som vid denna tid tillförts kvarteret Opalen efter att från början ha tillhört ett annat kvarter som dock aldrig skapades.

Planer på ett storhotell i Reso-regi i Göteborg hade på 1950-talet diskuterats under en längre tid. Reso var en kooperativ resebyrå. 1955 ställde staden mark till förfogande och beslöt dessutom att stå som byggherre för projektet. En stadsplan för hela kvarteret Opalen togs fram och de äldre husen i den västligare delen revs. Arkitekt för hotellet var Henning Orlando.

Ursprungsbyggnaden i 11 våningar uppfördes 1962-1964 av byggherren AB Göteborgshotell, och antalet gästrum och sviter var 229 med sammanlagt 335 bäddar. Huvudmatsalen hade plats för omkring 220 gäster och bar för cirka 60 gäster. Festvåningen kunde ta upp till 260 personer, fördelade på en festsal och fyra klubbrum. Inredningsarkitekten Folke Sundberg svarade för merparten av inredningen. Fasadfrisen på byggnadens entrésida utfördes av den danska konstnären Inger Hanmann. Matsalens muralmålningar är av konstnären Per Lindekrantz. För flertalet av textilierna svarade Alice Lund och Elsa Agélii.

Fasaden på hotellet och delar av byggnaden byggdes om på 1980-talet.2008-2009 byggdes hotellet på med 5 våningar till dagens 16. Hotellet Opalen har idag cirka 356 rum, före påbyggnaden 242 rum. Drevs fram till 1991 av Reso men fastigheten ägdes av AB Göteborgshotell som ägdes av Göteborgs stad. Ägs idag av Scandic Hotels.

Hotell Opalen sett från Johanneberg. 2010. Bild: Matthew Bargo, Licens: CC BY 3.0

Text i huvudsak från Wikipedia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.