Elyseum

Byggnaden som ligger i kvarteret Beryllen i stadsdelen Heden uppfördes 1907-08 för Göteborgs Stads Elektricitetsverk. Byggnaden ritades av Hans Hedlund i jugendstil. Efter att ha använts för olika ändamål genom åren återställdes den till ursprungligt utseende 1992 och döptes till Elyseum. Idag används den till museum och förskola.

Elyseum. Bild: Svens Sjöstedt. Public Domain

På museet berättar utställningarna om de olika energislagen el, gas och fjärrvärme, liksom hur elen och fjärrvärmen kom till stan. Där visas också en av de första ångmaskinerna som producerade el i Göteborg och en modell över det gamla gasverket.

Elyseum 2009. Bild: Vogler. Licens: CC BY-SA 3.0
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.