Kvarteret Smaragden

Kvarteret Smaragden, Sten Sturegatan-Stureplatsen-Smålandsgatan-Västgötagatan-Bohusgatan, var ett av de av de första kvarteren som lades ut öster om HedenTegelbruksängen och landeriet Katrinelunds arrenderade mark.

Kvarteret bebyggdes i huvudsak 1886-89 med bostadshus av sten i 4 våningar. De uppfördes efter ritningar av J.A. Westerberg. Den östra hälften av kvarteret byggdes 1888 för anställda vid SJ och ägdes av Sveriges statsbanors pensionärsinrättning. Denna del fick en monumental utformning med rikt utsmyckade gavelpartier ovanför takfoten. De flesta av de övriga byggnaderna i kvarteret är putsade och har en tidstypisk dekor i nyrenässans. Särskilt välbevarat är hörnhuset i nordväst.

SJ-bostäderna.

År 2000 bildades Bostadsrättsföreningen Västgötagatan och SJ-fastigheten förvärvades 2002. Ett år senare renoverades huset och lägenheter inreddes på vinden. 2017 byggdes också gårdshuset, som tidigare innehöll brygghus, mangelbod och torkvindar, om till lägenheter.

1888

Hörnhuset i sydväst (Bohusgatan/Sten Sturegatan) byggdes först 1892 och ritades av arkitekten Karl Johansson. Det har ett markant hörntorn och fasader i rött tegel med band av gröna glaserade stenar. På hörnen mot Sten Sturegatan är förträdgårdarna delvis bevarade.

Hörnfastigheten Sten Sturegatan 10 / Bohusgatan 2. Bild: Vogler Licens: CC BY-SA 4.0
1923
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.