Sällskapet småfåglarnas vänner

Sällskapet småfoglarnas vänner bildades 1869 med bl.a. August Wilhelm Malm och läraren Carl Gustaf Svensson (1821-1901) som initiativtagare. Bland det första föreningen gjorde var att i maj 1870 så och plantera en skog som kallades Fågelroskogen och som bestod av skuggiga vackra lövträd, belägen invid det omskrivna naturreservatet Ryaskogen. Fågelro ägdes av föreningen efter att staden skänkt marken. Dessutom planterades skog på S.A. Hedlunds gård Bjurslätt, runt Skansen Kronan, på gården Gibraltar och vid Kärralund.

Redan tidigt fanns också en av föreningen anställd djurskyddsinspektör som gjorde regelbundna besök på platser där djur kunde förekomma, såsom salutorg, slakthus, kaningårdar, och cirkusar.

Skyddet av fåglar var det som föreningen startade med men det kom så småningom att utvecklas till att arbeta med skydd för alla djur. Föreningen bytte senare namn till Göteborgs Djurskyddsförening. Vinterutfodring av fåglar är dock fortfarande viktigt för föreningen. De driver också ett djurhem där de tar emot upphittade, omhändertagna och övergivna tama smådjur, som katter, kaniner och marsvin m fl. 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.