Nils Dahlbeck

Nils Dahlbeck

Nils Dahlbeck, född 13 mars 1911 i Tierp, död 19 december 1998 i Mölndal, var en svensk botanist och medarbetare i radio och TV.

Han tillbringade sin barndom på en prästgård i Uppland. Redan som tonåring engagerade han sig i Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) där han snat också kom att ingår i styrelsen.

Han var anställd inom Svenska Naturskyddsföreningen åren 1936–1951. 1939–1951 var han också medlem i redaktionen för SNF:s årsbok ”Sveriges Natur”.
Han ingick likaså i redaktionen för tidskriften med samma namn från dess första årgång 1943 t.o.m. 1949.

År 1945 disputerade Dahlbeck vid Uppsala universitet med doktorsavhandlingen Strandwiesen am südöstlichen Öresund.

Han startade en särskild fågelsektion inom riksföreningen, vilket resulterade i att han 1942 började utge tidskriften ”Vår Fågelvärld”. Tre år senare medverkade han till att sektionen ombildades till Sveriges Ornitologiska Förening. Det var också Nils Dahlbeck som stod bakom tillkomsten 1947 av SNF:s ungdomsorganisation Sveriges Fältbiologiska Ungdomsförening, dagens Fältbiologerna.

År 1951 lämnade Nils Svenska Naturskyddsföreningen för att tillträda en tjänst på Sveriges Radio, där han redan tidigare frilansat. Tillsammans med Sture Palmér och ornitologer som Erik Rosenberg hade han startat en produktion av fågelinspelningar, som på 1950-talet omfattade mer än 150 olika arter.

Mellan 1955 och 1964 var han distrikschef vid Sveriges Radio i Göteborg. Han ledde radioprogrammet Naturen och vi under perioden 1955–1977 tillsammans med Nils Linnman och tillsammans med Torleif Ingelög startade han Floraväktarna år 1987. Dahlbeck medverkade även som Kapten Bäckdahl i barnprogrammet Humle och Dumle.

Han var dessutom en av stiftarna av den svenska avdelningen av Världsnaturfonden (WWF) år 1971.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.