Kvarteret Diamanten

Kvarteret Diamanten, Södra vägen-Nya Allén-Sten Sturegatan-Parkgatan, utgör idag en slags rest av Nya Alléns villastad och av den planering som från början fanns för stadsbebyggelse i stadsdelen Heden. I kvarteret återfinns det Dicksonska palatset på Parkgatan 2, en metodistkyrka (St. Jakob) på Parkgatan 4, Katolska kyrkan och en del både äldre och nyare bebyggelse av villatyp eller med lägenheter.

Nya alléns villastad 1872. Oscar Dicksons villa öster om skolan, Monkhouse trävilla precis där Kungsportsavenyn skulle dras fram, landeriet Mariefred söder om skolan.
1888
1923, fast med den planerade Katolska kyrkan utritad.

Parkgatan 6 är ett hyreshus som uppfördes 1938 efter ritningar av G. Gillermo. Huset är byggt i vinkel i fyra våningar med valmat skiffertäckt sadeltak, slätputsade fasader och utanpåliggande balkonger. På tomten låg innan dess en äldre trävilla, dock byggd efter 1888.

Huset på Parkgatan 8 uppfördes 1950 för ”Douglas och Caroline Kennedys minne”. Arkitekt var G. Åhlander. Det är ett vinkelbyggt bostadshus i 3–4 våningar med burspråk, balkonger och franska fönster. Fasaderna är av rött tegel. Även här låg det en äldre villa som revs för bygget av hyreshuset. Denna villa var av sten.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.