Göteborgs Trädgårdsförenings stiftelse

Trädgårdsföreningens stiftelse bildades år 1974 efter ett beslut att överlåta parkområdet med anläggningar till Göteborgs Stad. Samtidigt upphörde Trädgårdsföreningen u.p.a med sin verksamhet. I samband med överlåtelsen av parken hade staden upprättat ett förslag till nybyggnad av ett operahus i parken och också i kommunfullmäktige beslutat om en stadsplaneändring för att kunna genomföra projektet.

Efter en intensiv debatt i media där framför allt allmänheten var engagerad mot beslutet, kom kommunledningen på bättre tankar. År 1977 motionerade Carl-Johan Tingdahl i kommunfullmäktige om att avföra Trädgårdsföreningen som plats för operan och i stället upprusta parkanläggningen, vilket också kommunfullmäktige beslutade.

När Trädgårdsföreningen efter beslut 1974 överlämnades till Göteborgs kommun år 1975 och alla räkenskaper var avslutade, hade Trädgårdsföreningen i Göteborg u.p.a. kvar ett belopp på 700.000:-. Styrelsen i denna förening beslutade då att bilda en stiftelse med beloppet som grundplåt och tillsatte som ordförande Nils Dahlbeck, som kassaförvaltare Jan Steen och som sekreterare Gösta Sjögren. Herrarna utgjorde stiftelsens styrelse och skrev stiftelsens urkund. De fullgjorde sina uppdrag att främja göteborgarnas kunskaper i trädgårdsodling fram till år 1995 då de av åldersskäl ställde sina platser till förfogande. Sällskapet Hortikulturens Vänner utsåg då Bernt Finnskog (ordförande) Göteborgs kommun utsåg Gunnar Larsson (kassör) och Botaniska Trädgårdens styrelse utsåg Ullabritta Forshufvud (sekreterare).

Stiftelsen har till huvudsakligt ändamål att stödja provodlingar, visningar och utställningar, främst inom det tidigare av Göteborgs Trädgårdsförening u.p.a. disponerade området, som kan öka kunskapen om för Göteborgstrakten odling lämpade växter samt i övrigt verka för allmänhetens utbildning inom trädgårdskonsten. Tillgångarna som förvaltas av SEB var år 2007 nästan 7 miljoner kronor.

Styrelsen består av tre ledamöter, som var och en utses av styrelsen för Sällskapet Hortikulturens Vänner, styrelsen för Botaniska Trädgården och Park- och naturnämnden i Göteborg. Idag utgörs styrelsen av Lennart Orstadius, Leif Lindberg och Gunnar Sköldeberg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.