Georg Löwegren

Fredrik Georg August Löwegren, född den 22 augusti1833 i Lund, död den 14 juni1919 i Vasa församling, Göteborg, var en svensk trädgårdsman. Son till akademismeden Petter Löwegren  (1783–1871) och bror till Michael Kolmodin Löwegren.

Han var 1848–55 anställd hos en trädgårdsmästare i Lund och i LU:s botaniska trädgård samt därefter i en av Lübecks större handelsträdgårdar, i Hamburg och i tre år i den för sina storartade växtbestånd bekanta Berggarten vid det s.k. sommarresidenset Herrenhausen nära Hannover, där han uteslutande arbetade med odling av olika slags tropiska växter, framför allt orkidéer.

1859–1916 var han direktör för Göteborgs trädgårdsförenings anläggning, som han genom dränering, gallring, plantering av nya växter och byggande av ståtliga växthus, framför allt det 1878 tillkomna stora palmhuset, utvecklade till en av de mest storartade i norra Europa. Den blev även viktig för utbildningen av duktiga trädgårdsmän och genom försäljning av goda plantor och frön. 

Löwegren beskrev odlingen av blomsterväxter såväl på kalljord som under glas i Handbok i svenska trädgårdsskötseln, vilken han gav ut tillsammans med Erik Lindgren och Axel Pihl 1872-74.

1873 tog han också initiativet till Sällskapet Hortikulturens Vänner (SHV) tillsammans med A.W. Malm, James Loney, A.P. Winslow, J.A. Wolff och C.P. Lange.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.