Wezäta

Del 3 av 3 i serien Grafisk industri

Wezäta var ett tryckeri och fotostudio i Göteborg som grundades av Waldemar Zachrisson. Namnet är skapat utifrån grundarens initialer WZ.

Wezäta bildades som Waldemar Zachrissons boktryckeri år 1886 med lokaler vid Köpmansgatan i Nordstaden. 1902 omvandlades bolaget till aktiebolag, Waldemar Zachrissons Boktryckeri AB. Företaget köptes AB Sveriges Litografiska Tryckerier (SLT, senare Esselte) 1928 efter att ha varit anslutet till detta samarbetsbolag från 1924, det år då Waldemar Zachrisson dog. Från 1924 till 1940 leddes företaget av Bruno Zachrisson. Verksamheten fanns då på Köpmansgatan i centrala Göteborg.

1940 förenades Gustaf Melins AB (som sen 1919 ägdes av SLT) med AB Waldemar Zachrissons Tryckeri AB till Esseltes Göteborgsindustrier AB. Från 1940 var Nils Åhlund VD fram till 1963. Antalet anställd var 530 stycken år 1950 och i slutet av årtiondet var antalet anställda cirka 700. 1950 ändrades namnet till Wezäta-Melins AB och i början av 1960-talet flyttade företagets verksamheter i Göteborg till en ny byggnad i Krokslätt.

Under 1950-talet var företaget en av Sveriges största producenter av reklam och reklamaffischer. De producerade reklam för för Volvo, Saab, Marabou, Mazetti, SKF och flera andra stora företag. 1963 tog Jonas Forssman över som VD vilket han förblev till 1978. Företaget hade 600 anställda år 1971. Därefter var han VD för en del andra bolag i Esseltekoncernen som exempelvis Esselte-Wezäta AB. Jonas Forssman var VD för detta bolag till 1986.

1989 köptes Wezäta-Melins AB av Elanders Boktryckeri AB och tillverkningen flyttades till Kungsbacka. Därefter byggdes lokalerna om och ICA Maxi flyttade in.

Wezäta Melins byggnad på Grafiska vägen i vad som numera uppfattas som en del av Krokslätt men historiskt varit en del av Kallebäck.

Andra källor: Artur Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Serienavigation<< Elanders
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.