Tingshuset (Södra vägen)

Tingshuset på Södra vägen 25 i kvarteret Glimmingehus i stadsdelen Lorensberg uppfördes 1887-88 i tre våningar med symmetriskt komponerad gatufasad som är uppbyggd av sandstensimiterande rosafärgad betong, gjuten i formar. Arkitekt var Hans Hedlund. Ovanför entrén sitter en vapensköld som föreställer Sävedals, Askims och Västra/Östra Hisings häradssigill. Byggnaden uppfördes för Askims, Hisings och Sävedals tingslag.

Tingshuset på Södra vägen 25

Tingshuset försågs på bottenvåningen med en stor tingssal, väntrum och rum för åklagare, nämnd och vaktmästare. Tingssalen från 1888 har högt till tak, salen är välbevarad med väggfält och snickerier. En trappa upp, det vill säga på entrésolvåningen, låg ursprungligen domarens rum, arkiv och kontorsrum för övrig personal. Den tredje våningen användes helt till häradshövdingebostaden med rum i fil mot gatan och sal mot gården.

Enligt ritningar 1952 av byggnadsfirman F.O. Peterson & Söner i Göteborg gjordes i början av 1950-talet en större ombyggnad av tingshuset (nyinvigning 1954). Ombyggnaden föranleddes av att tingshuset skulle komma att hysa två häradsrätter. Huset byggdes till med en fjärde våning som inrymde kontorsrum, och bostad för ytterligare en häradshövding. Från 1955 brukades byggnaden av Hising, Sävedal och Kungälv tingslag samt av Askims och Mölndals tingslag.

Under 1950- och 60-talen ändrades häradshövdingebostaden på tredje våningsplanet successivt till kanslilokaler. I samband med tillkomsten av det nya våningsplanet installerades också hiss. På 1970-talet ändrades bostaden på fjärde våningen även den till kanslilokal. 1971-1973 brukades byggnaden av Sävedals tingsrätt och Mölndals tingsrätt men efter 1973 enbart av Mölndals tingsrätt i vilken Sävedals tingsrätt uppgått.

En genomgripande om- och tillbyggnad gjordes därefter av Christer Liljewall Arkitekter AB med start 1987. På gården uppfördes en 350 kvm stor tillbyggnad som försågs med finns ytterligare en tingssal, en reservtingssal, samtalsrum och förberedelserum. Den tidigare gårdsfasaden är bevarad som vägg invändigt och avgränsar tydligt det nya från det gamla. En renovering av den äldre delen gjordes 1992. Ingen tingssal eller annan sammanträdeslokal finns numera annorstädes än på bottenplanet. 2009 blev Mölndals tingsrätt en del av Göteborgs tingsrätt.

2010 övertogs byggnaden av Ingrid Segerstedts Gymnasium och den stora tingssalen används numera som aula. Huset renoverades och anpassades till skolan verksamhet. Ingrid Segerstedts gymnasium grundades 199 och fick då lokaler på Ebbe Lieberathsgatan i Elisedal (Krokslätt i Göteborg, inte Mölndal som skolan skriver i sin historik).

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.