Kvarteret Borgeby

Kvarteret Borgeby, Teatergatan-Vasagatan-Kungsportsavenyn-Kristinelundsgatan, fick sitt första hus år 1880. Det var handlande Otto Bolms hus som byggdes av byggmästaren Anders Malmsten på Kungsportsavenyen 21 med ett lägre hus mot Teatergatan. Den sydligaste delen av tomten upptogs då fortfarande av en landeriträdgård och där Valand ligger idag, norr om Bolms hus, låg resterna av Kristineberg landeriträdgård.

1872
Bolms fastighet som som uppfördes av Malmsten 1880.

Söder om Bolms fastighet byggde Anders Johanson två fastigheter ritade av sonen J.A. Forshell vid mitten av 1880-talet.

Kungsportsavenyen 25-19. Valand (nr 19) längst till höger är det enda bevarade huset.

Valandshuset ritades av arkitekt Georg Krüger och byggmästare var Ernst Krüger. Arbetet påbörjades 1884 och invigningen skedde den 16 augusti 1886.

Valand och Bolms hus, Kungsportavenyen åt vänster och Vasagatan åt höger.
1923

Huset längst i söder revs i slutet av 1930-talet. Istället uppfördes ett funkishus år 1939 vilket ritades av Nils Olsson. Huset har sex våningar och en indragen takvåning och takterrass mot Avenyn och Kristinelundsgatan, medan det mot Teatergatan är lägre. Fram till 1996 fanns biografen Aveny i bottenvåningen, varefter lokalen inhyst en klädaffär. I hörnet Avenyn/Kristinelundsgatan hade Bohusslöjd sin butik i decennier.

De två mitthusen revs vid mitten av 1950-talet och ersattes 1958-60 med ett kontorshus och ett bostadshus efter ritningar av Helge Zimdal. Enligt ursprungligt förslag skulle det varit en sammanhängande fasad mot Avenyn, men efter synpunkter från stadsarkitekten delades den upp i två byggnadsvolymer. Mot Teatergatan uppfördes en enhetlig länga i tre våningar med små enrumslägenheter längs loftgångar. Bottenvåningarna utnyttjades bland annat för butiker och kafé. Byggnaderna mot Teatergatan ersattes åren 2013-2015 med nya högre byggnader för bostäder, kontor och hotell.

Kungsportsavenyen 25-21 idag.

Andra källor:

Staffan Sedenmalm, Vasastaden-Lorensberg  Planering och byggande utanför vallgraven 1850-1900, Länsstyrelsen Västra Götalands län Rapport 2016:43, Kapitel 4

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.