Kvarteret Rydboholm

Kvarteret Rydboholm, Vasaplatsen-Parkgatan-Götabergsgatan-Storgatan, i stadsdelen Lorensberg var ett av de sista kvarteren norr om Vasagatan att bebyggas. Detta beroende på att arrendatorer i Flygarns Haga och Nya Alléns villastad hade arrenden som löpte ut först i slutet av 1880-talet och början av 1890-talet.

1896 fick byggmästarbolaget H. Börjesson & Co som ägdes av bröderna Herman och Johan Börjesson fick sommaren 1896 fick tillstånd att bebygga tomten nr 1 i 14:e roten, dvs den västra delen av kvarteret Rydboholm (Vasaplatsen 2-Parkgatan 17-Storgatan 18). Byggmästare O. A. Burman fortsatte
året därpå med sin östra kvartershälft, tomt nr 2 (Götabergsgatan 1-Parkgatan 19-Storgatan 20).

Kvarteret Rydboholm mot Parkgatan. Burmans halva till vänster, Börjessons till höger.
Kvarteret Rydboholm mot Storgatan. Börjessons hus till vänster och Burmans till höger.

Börjessons byggnad och hela kvarterets fasader ritades av Adrian Petersons son Carl Crispin. Crispins fasadritning användes alltså följande år av Ivar Burman som förlaga till sin fars projektdel. Planlösning och interiörernas utformning varierade dock kraftigt mellan de olika byggnaderna även om utsidorna var identiska. Takarkitekturen på det Burmanska huset har förenklats under senare tider renoveringar.

I det Börjessonska huset med adress Vasaplatsen 2 har det sedan 1969 legat en restaurang med namnet Chez Amis. I slutet av 1970-talet och på 1980-talet var det ett känd tillhåll för proggmusiker och kulturfolk på vänsterkanten. 2014 och 2016 fick de dåvarande ägarna (två olika) sina alkoholtillstånd indragna på grund av ekonomiska problem.

Kvarteret Rydboholm. Parkgatan åt vänster och Vasaplatsen åt höger. Bild: Rolf BrobergLicens: CC BY-SA 3.0
1888
1923

Andra källor:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.