Kvarteren Drottningholm och Ulriksdal

Kvarteret Drottningholm, Johannebergsgatan-Olof Wijksgatan-Södra vägen-Korsvägen-Kerstin Hesselgrens gångväg och kvarteret Ulriksdal, Johannebergsgatan-Berzeeligatan-Södra vägen-Olof Wijksgatan i Lorensberg är två kvarter som började bebyggas först på 1910-talet.

Det första huset i de två kvarteren byggdes 1914 och det sista 1927. Endast 6 fastigheter i kvarteret Ulriksdal och 3 fastigheter var bebyggda när Jubileumutställningen genomfördes 1923. Det var bägge hörnfastigheterna Johannebergsgatan/Olof Wijksgatan med angränsande fastigheter mot Olof Wijksgatan och Södra Vägen i kvarteret Ulriksdal, angränsande fastigheter på Johannebergsgatan i kvarteret Drottningholm samt ytterligare två fastigheter på Johannebergsgatan i kvarteret Ulriksdal.

De flesta husen är stenhus utförda i nationalromantisk eller 20-talsklassicistisk stil. Arkitekter är bland annat Ernst Torulf, C. Hj. Zetterström, T. Zetterström, Karl M. Bengtsson, Arvid Bjerke, R.O. Swensson, Nils Olsson och E. Holmdal. Husen saknar gårdshus och har därmed vad som brukar kallas storgårdar. Samma arkitekter var också verksamma i kvarteret Skokloster som bebyggdes samtidigt med kvarteren Drottningholm och Ulriksdal. När det bebyggdes tillhörde Lorensberg, men idag ligger kvarteret Skokloster i Johanneberg.

Olof Wijksgatan 3 och 1 JOhannebergsgatan till vänster och Södra vägen till höger. Bild: Vogler Licens: CC BY-SA 4.0

Fler hus i de två kvarteren uppfördes av aktiebolag som bildats för ändamålet. Lägenheterna byggdes för aktieägarna. Det gäller Johannebergsgatan 28 som byggdes 1924 av AB Johanneberg som bildades 1923 med det uttalade syftet att köpa och förvalta den aktuella fastigheten:

Bolaget skall förvärva och förvalta fastigheten tomt med hus under N:o 7 i 23 kvarteret Drottningholm i Stadsdelen Lorensberg av Göteborgs stad.

Även hörnhuset på Södra Vägen 59 byggdes av ett aktiebolag för dess aktieägare. Beställarna (de enskilda aktieägarna) fick efter insats själva välja lägenhet och, i viss mån, vilket utförande interiören skulle ha. Huset som byggdes 1925 ritades av arkitekt Malte Erichs. Idag ägs fastigheten av Bostadsrättsföreningen Drottningholm 10 som bildades 2008.

Södra vägen 59
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.