Renströmsparken (Näckrosdammen)

Renströmsparken med näckrosdammen anlades till Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Parkens yta är ca 1,3 ha. Platsen används ibland för utomhuskonserter och utomhusbio, oftare på 1970-talet och 1980-talet än idag. I slutet av 1960-talet centrum för den illegala haschhandeln i Göteborg. Belägen bakom Konstmuseet vid Götaplatsen mellan patriciervillorna och Universitets byggnader. Hela parken kalls i dagligt tal för Näckrosdammen

Parken i sig består av ett antal äldre planterade träd, däribland hängpilar, rhododendronbuskar och där finns också parkbänkar och ett par minnesstatyer. I dammen växer näckrosor.

Vid själva dammen finns en lekplats, och en ideell förening har vid lekplatsen en leksaksbod som är tillgänglig för föreningens medlemmar.

Näckrosdammen 1923 med Minneshallen till vänster och Avdelningen för konsthantverk och konstindustri till höger. Bild: Anders Wilhelm Karnell. Public domain.
1923. Minneshallen; Byggnaden för handelshistoriska utställningen [kupolen t.h.]; Byggnaden för navigationsväsendet [längst t.h.]; Sjöfartshallen [t.v.]; Huvudrestauranten[längst t.v.]. Bild: Anders Wilhelm Karnell. Public domain.
Näckrosdammen och idrottshallen 1923. Bild: Anders Wilhelm Karnell. Public domain.
2010

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.