Bengtas café

Bengtas Café låg ursprungligen vid Näckrosdammen under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Året därpå flyttade verksamheten in på Liseberg. Där levde caféet kvar ända till 1986 då det revs för att ge plats åt Järnvägsrestaurangen och Lisebergbanans stationsbyggnad.

Trots det dåliga vädret 1923 (den sommaren är ihågkommen som en av 1900-talets regnigaste) var uteserveringen vid Näckrosdammen mycket populär bland Jubileumsutställningens besökare.

Bengtas café vid Näckrosdammen 1923. Bild: Anders Wilhelm Karnell. Public domain

Kvinnan bakom Bengtas Café hette Bengta Jönsson och hennes specialitet var gräddvåfflor. 1923 skrev Göteborg-Posten att våfflorna ”rönt en våldsam efterfrågan”. De var så eftertraktade att Bengta fick öka antalet järn från åtta till tolv. Våfflorna och kaffet serverades av glada och trevliga flickor i nationalklädsel, allt enligt samma tidning.

När utställningen bommade igen den 15 oktober 1923 flyttade Bengtas Café in till centrala Göteborg. På våren 1924 gick flyttlasset vidare till Liseberg och det gamla utställningskonditoriet i parkens centrala delar.

Bengtas café på Liseberg. 1920-talet.

Där drev Bengta sitt café i nio år innan hon valde att flytta från stan. När hon slutade i januari 1933 gav hon Liseberg tillåtelse att använda namnet Bengtas Café, oavsett vem som skulle driva rörelsen i framtiden.

Till ny ägare utsågs Anna Persson och hon kom att följas av fler privata ägare. 1983 tog Lisebergs Restaurant AB över driften av Bengtas Café. Den sista privata hyresgästen var Rune Bäversjö.

I 62 år var Bengtas Café ett populärt ställe att slå sig ner på, ta en kopp kaffe och äta de berömda våfflorna. Men allt har sitt slut, så även sagan om Bengtas Café. Den 8 augusti 1986 stängdes caféet för gott och byggnaden revs i september samma år. Detta för att ge plats åt Lisebergbanans stationsbyggnad och Järnvägsrestaurangen som båda hade premiär 1987.

Text från Lisepedia

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.