Konserthuset vid Götaplatsen

Den 11 maj 1916 donerade Caroline Wijk donerat 700 000 kronor till ett nytt konserthus i Göteborg som var tänkt att ersätta det gamla konserthuset på Heden. Donationen gjordes till minne av hennes son Olof Olofson Wijk som gick bort 1896 i Uppsala, vid 22 års ålder.

Göteborgs stadsfullmäktige beslutade den 15 juni 1916 att ta emot donationen, och uppföra ett konserthus. Göteborgs stad upplät för detta ändamål en tomt i vad som blev 31:a kvarteret Årnäs i stadsdelen Lorensberg. Staden anslog samtidigt 100 000 kronor för iordningställande av tomten och ur Olof och Caroline Wijks fond anslog stadsfullmäktige 500 000 kronor. Staten beviljade 1928-32 totalt 1 050 000 kronor för uppförande och inredning av konserthuset.

Från början var planen att ett nytt konserthus skulle stå färdigt till Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 men på grund av svråigheter med finansieringen fick bygget vänta. År 1931 utlystes en arkitekttävling och uppdraget att rita konserthuset gick till Nils Einar Eriksson.

Konserthuset är uppfört i 2 våningar och har förhöjt välvt kopparklätt tak över stora konsertsalen. Entréfasaden är klädd med ljus marmor och har en övervåning som domineras av foajéns stora fönsterparti med anslutande naturstenskolonner. Övriga delar av byggnaden har mer slutna fasader av gult tegel. Byggmästare var Olle Engkvist.

Entréutrymmenas golv och huvudtrappan med anslutande väggar är belagda med natursten. Foajén har väggar utförda i stucco lustro och två konstverk: ”Folkvisan” och ”Melodi vid torget”. Den rika intarisautsmyckningen utfördes av konstnären Ewald Dahlskog. Stora konsertsalen med plats för 1 371 personer är klädd med fanér av sykomorlönn. Väggar och tak av träskivor är monterade på en specialkonstruktion. Böjda och lutande väggar med uppdelade långsidor ger salen en god akustik.

I salen för kammarmusik, Stenhammarsalen, är väggarna delvis klädda med mahogny och läktarbarriären har en rik utsmyckning i intarsia.

Förutom att Sveriges nationalorkester, Göteborgssymfonikerna, har konserthuset som hemmascen, så har till exempel Deutsche Grammophon använt huset som studio för flera inspelningar. En tillbyggnad av huset bakåt gjordes 1999 av White arkitekter.

Göteborgs konserthus: BIld: Albin Olsson Licens: CC BY-SA 3.0

Text delvis från Wikipedia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.