Kvarteren Axevall, Aranäs och Torpa

Kvarteret Axevall, Engelbrektsgatan-Arkivgatan-Geijersgatan, kvarteret Aranäs, Arkivgatan-Kungsportsavenyn-Geijersgatan och kvarteret Torpa, Arkivgatan-Geijersgatan-Götaplatsen-Viktor Rydbergsgatan ligger alla söder om Engelbrektsgatan och bebyggdes inte förrän efter 1929. De sista husen byggdes 1936-40 i kvarteren Torpa och Aranäs. Kvarteret Axevall bebyggdes först.

En märklighet med kvartersnamnet Aranäs är att ett annat kvarter i Lorensberg heter Årnäs vilket är exakt samma plats och borg. I kvarteret Årnäs ligger Konserthuset.

Kvarteren började bebyggas omkring 1929 och utformades i enlighet med en förändrad stadsplan gjord av Albert Lilienberg åren 1907-1910. Kvarteren var färdigbyggda först 1940. Innan dess var det tänkt att kvartersstrukturen norr om Engelbrektsgatan skulle fortsätta även söder om denna.

Utsikt från Götaplatsen omkring 1930. Karet för Poseidonstatyn kom på plats 1927, men statyn först 1931. Lorensbergs värdhus till höger om bildens mitt, Bostadshus på Engelbrektsgatan vänster därom. Kvarteren Torpa och Aranäs är obebyggda men ett hus i kvarteret Axevall syns i bildens vänsterkant.
Götaplatsen på 1940-talet. Biografen Göta till höger.

Kvarteren Axevall och Torpa som domineras av röda tegelhus från perioden 1915–30 ritades bl. a. av Carl Severin Hansson, C. Hj. Zetterström och A. Persson. Kvarteret 6 Aranäs uppfört 1932–39 är enhetligt bebyggt med gula tegelhus utformade av E. Holmdal, D. Pehrson och Nils Olsson. Arkivgatan 6 i kvarteret Aranäs var ett av de hus som ritades av Erik Holmdal.

På Arkivgatan 7 i kvarteret Axevall låg i början av 1990-talet den första restaurangen i Göteborg med en stjärna i Guide Michelin, The Place, som drevs av Ulf Wagner. Den ersattes senare av restaurangen Arkivgatan som drevs av Staffan Mannerström, bror till Leif Mannerström som i sin tur ersattes av Steak som drevs av Leif Mannerström. I början av 2000-talet blev det libanesisk restaurang, Sahara Gourmet. Därefter tycks det ha varit en tid när lokalen stod tom innan restaurangen Familjen, ägd av Björn Persson, öppnade 2009. Den ligger där än idag. I samma kvarter har den tidigare Volvodirektören Leif Johansson haft sin bostad under en längre tid.

Kvarteret Axevall, Engelbrektsgatan 35-37. 2017. Arkitekt Hjalmar Zetterström. Bild: Vogler Licens: CC BY-SA 4.0

Det sista huset i kvarteret Aranäs som stod färdigt var Kungsportsavenyn 45 i hörnet med Geijersgatan. Det var klart 1940. I huset ligger biografen Roy, tidigare Royal.

Huset i hörnet Geijersgatan/Kungsportsavenyn

I hörnet Kungsportsavenyn/Engelbrektsgatan/Arkivgatan ligger ett av Göteborgs mest kända kaféer, idag bär det namnet Evas Paley. Från början hette det Café Paley (uttalas Palä). Paley ska ha anor från år 1900, men så länge kan det inte ha legat på en nuvarande platsen då det huset inte är så gammalt.

Evas Paley. 2017.Bild: Vogler Licens: CC BY-SA 4.0

De västra delarna av kvarteret Torpa byggdes åren 1914-16. Huset mot Götaplatsen i kvarteret Torpa kallas ibland för Götapalatset och i botten på huset ligger biografen Göta. Bland de tidiga hyresgästerna fanns skådespelarna John och Wiola Brunius, Margit Manstad och Sven Miliander, samt kapellmästaren Sonja Sahlberg. Byggnaden var klar 1936. Innan dess hade området använts för tillfälliga byggnader i samband med Göteborgsutställningen.

Götapalatset 2015. Bild: Mattias Blomgren Licens: CC BY-SA 4.0
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.