Vasakyrkan

Vasakyrkan är en kyrkobyggnad som tillhör Vasa församling i Göteborgs stift. Den ligger i kvarteret Vasakyrkan i stadsdelen Lorensberg.

På platsen för kyrkan låg tidigare landeriet Götaberg. Kyrkan byggdes efter att Vasa församling brutits ut ur Domkyrkoförsamlingen 1908. Den uppfördes 1905–1909 i nyromantisk stil. Invigningen förrättades den 4 april 1909 av biskop Edvard Herman Rodhe.

Kyrkan ritades av Yngve Rasmussen och var resultatet av en arkitekttävling. Stilen är nyromantik med detaljer i jugendstil och nationalromantik. Kyrkan består av ett långhus med två sidoskepp, absid i öster och väster och flera förstugor. I sydväst finns det kraftfulla tornet. Byggnadsmaterialet är bohusgranit från Lysekil. Yttertaket har flera olika nivåer och är täckt av kopparplåt. Exteriören är väl bevarad. Tornet har två klockor, som båda är tillverkade 1907 av Johan A. Beckman & Co klockgjuteri i Stockholm. De väger 1857 respektive 950 kg.

Huvudorgeln byggdes 1909 av Eskil Lundén. Den byggdes därefter om 1943 av Hammarbergs Orgelbyggeri AB, men 2002 företog Grönlunds orgelbyggeri en renovering, varvid verket till stora delar återställdes till Eskil Lundéns orgiginalskick. Instrumentet har 59 stämmor fördelade på fyra manualer och pedal. Kyrkan har också en kororgel på 6 stämmor.

Nästan tio år efter invigningen tillkom en kalkmålning som föreställer Kristi himmelsfärd, utförd av Albert Eldh. I samband med en renovering 1926 målade Eldh även den återstående delen av koret. Arkitekten Rasmussen formgav större delen av inventarierna, såsom bänkar, orgelfasad, predikstol och dopfunt. Vid en restaurering 1945 byggdes sakristian till och år 1951 kalkades väggar och tak i en ljus nyans, man ersatte orgelläktarens mittfasad och installerade ett ryggpositiv. I entrén finns en mosaikdekor i fyra partier som föreställer Kristus samt en duva över en brunn, ett flammande svärd och en kalk. Den utfördes 1957 av Gunnar Erik Ström.

Vasakyrkan. Bild: Matthias Schalk Licens: CC BY-SA 3.0

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.