Albert Eldh

Albert Eldh, född 17 augusti 1878 i Film, Uppland, död 30 november 1955 i Göteborg, var en svensk målare, grafiker och konstpedagog. Han var son till mästersmeden Jan Petter Eldh och Maria Wickman samt från 1904 gift med Alice Ottilia Henriksson och far till Gunnar Eldh. Bror till skulptören Carl Eldh.

Eldh studerade vid Tekniska skolan i Uppsala 1903-1905 och för Carl Wilhelmson på Valands konstskola 1906-1908 samt på Konstnärsförbundets skola i Stockholm och under studieresor till bland annat Frankrike, Nederländerna och Tyskland. Han var periodvis verksam som ritare vid arkitektkontor och dekorationsfirmor innan han under åren 1909-1939 var anställd som lärare vid Slöjdföreningens skola i Göteborg.

En stor del av Eldhs produktion består av arbeten med dekorativ prägel för offentliga rum, bland annat har han producerat över tvåhundra kartonger för glasmålningar till kyrkor runt om i landet. Han var även verksam med dekorering av privatbostäder, däribland Axel Carlanders patriciervilla.

Han har även målat motiv från Västkusten, upplandsslätten, samt stads och hamnbilder från Göteborg. Dessutom fresker och glasmålningar i västsvenska kyrkor, Kronprinsessan Margaretas minnesfönster i Svenska kyrkan i London, samt bokillustrationer och grafik. Han utförde också en mängd bokomslag och illustrationer bland annat till Sigurd Dahllöfs Sagor och äventyr och boken Göteborgsbilder.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.