Studenternas hus

Studenternas hus som ligger i kvarteret Tidö i Lorensberg uppfördes 1931 som kårhus för Göteborgs Högskolas Studentkår (GHS) efter ritningar av R. O. Swensson. Den byggdes i vinkel med en halvsluten gård som anslöt till parken i sydväst. På 1960-talet överbyggdes gården och en ny samlingssal skapades, Stora hallen.

GHS bytte 1954 namn till Filosofiska Fakultetens Studentförening (FFS) för att 1961 bli Filosofiska Fakulteternas Studentförening och 1984 bli Filosofiska Fakulteternas Studentkår (FFS) vid Göteborgs universitet vila fortsatte bedriva verksamhet i kårhuset år 2010. På 1970-talet fungerade FFS som en av Göteborgs viktigast arrangörer av konserter. Stora hallen fungerade under 1970-talet och 1980-talet även som lunchrestaurang. I källaren bedrevs även pubverksamhet men den lades ner i början av 2000-talet efter kokurs för det bolag som då drev verksamheten, Studs Restaurang AB. Byggnaden övertogs dock redan i början av 1990-talet av Göteborgs Universitet.

2010 tog den nybildade Göta studentkår över FFS verksamhet och därmed även kopplingen till huset. I Göta studentkårs regi startades även en ny pub, Kårkällar’n, i källaren. I huset finns idag bland annat Göta Studentkårs expedition, en studentbokhandel och föreningslokaler för ett antal kårföreningar

Konstverk av Endre Nemes finns både i den ursprungliga och den nya samlingssalen.

Studenternas hus
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.