Kvarteret Platanen och kvarteret Cypressen

Kvarteret Platanen, Aschebergsgatan-Kapellgatan-Molinsgatan-Grevegatan (Landalaskolan), ligger i den del av Vasastaden som förr tiden kallast Brantdala. Det finns bara en end byggnad i kvarteret, Landalaskolan, som byggdes 1892 efter att Landala inkorporerats i Göteborg år 1883. Skolan ligger alltså inte i Landala och har aldrig gjort det, trots att de flesta nog skulle hävda det.

På samma sätt anses nog Kvarteret Cypressen, Kapellplatsen-Kapellgatan-Aschebergsgatan-Grevegatan ligga i Landala för det är ju den lilla parken som vi i allmänhet kallar Kapellplatsen idag. Kapellplatsen låg dock ursprungligen väster om kvarteret Cypressen, där östra halvan av Landala Torg och dess bebyggelse ligger idag. Det var delvis i Landala och idag helt i Landala. Kvarteret Cypressen har aldrig varit bebyggt.

1923

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.