Götabergsskolan

Götabergsskolan uppfördes åren 1904—1906 av skrombergategel och var
då stadens ståtligaste och modernast inredda folkskolebyggnad. Ligger i kvarteret Kärnan i Lorensberg. Arkitekt Adrian C. Peterson ritade byggnaden som kostade närmare 444 000 kronor och beräknades rymma 1 300 barn. Huset uppfördes i gult tegel:

Huvudbyggnaden är i 4–5 våningar och har ett valmat, plåttäckt sadeltak med tornkrönta uppbyggnader. Fasaderna är klädda med ljusgult tegel och utsmyckade med mönstermurning bl a i listverk och omfattningar kring dörrar och fönster. Entréerna inramas med kraftiga portaler av tegel och huvudingången har ursprungliga dörrar med rik dekor. Fönstren är original med korspost och smäcker spröjsindelning.

Götabergsskolan 1910. Public Domain

Det var en av stadens allra största folkskolor. Norr om huvudbyggnaden ligger en mindre byggnad som från början var en gymnastiksal. Den byggdes om på 1980-talet.

IHGR 2013. Bild: Historiker Licens: CC-BY-SA-3.0

Numer ligger Internationella gymnasiet (International High School of the Gothenbrug Region, IHGR) i byggnaden. IHGR är en skola med undervisning på engelska där många barn till utländska medborgare som tillfälligt arbetar i Göteborg studerar. Skolan startade år 2002 och ägts av kommunerna i göteborgsregionen (Göteborgsregionens Kommunalförbund). Skolan drivs ihop med Internationella skolan (International School of Gothenburg Region, ISGR) som har lokaler i Guldheden. IHGR har cirka 350 elever.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.